17.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentarii aduc atingere siguranţei naţionale

Parlamentarii aduc atingere siguranţei naţionale

Proiectul de lege privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală a fost retrimis parlamentului, deoarece în această formă poate duce la blocarea anchetelor, la disoluţia autorităţii statului şi ar putea afecta securitatea naţională.

„Este o acţiune fără precedent în istoria României când un parlament încearcă să subordoneze interesul public intereselor unui presupus infractor“, a sintetizat Băsescu motivul pentru care a decis să retrimită legea parlamentului spre reexaminare. Preşedintele a subliniat că modificările aduse vizează exclusiv protejarea drepturilor persoanelor învinuite sau cercetate şi restrânge prerogativele organelor judiciare, fapt „extrem de periculos“ care poate duce la „disoluţia activităţilor de investigare a instituţiilor statului“.
Băsescu a dat mai multe exemple pentru a explica implicaţiile, în opinia sa, foarte grave, ale modificărilor aduse de parlament. Parlamentarii au fost preocupaţi cum să apere un primar care fură, un infractor care intră noaptea în casa unui cetăţean sau un hoţ de buzunar. Preşedintele a adăugat că una dintre consecinţele modificărilor este blocarea activităţii de cercetare şi urmărire penală.

Cod Penal pentru infractori

„Astfel de prevederi sunt de natură să afecteze chiar şi securitatea naţională“, a adăugat şeful statului, arătând că, potrivit modificărilor, interceptările nu mai pot fi făcute decât după începerea urmăririi penale, deci după ce suspectul ştie că organele de anchetă sunt pe urmele lui. Băsescu i-a acuzat pe parlamentari că au acceptat astfel de prevederi care pot aduce atingerea securităţii naţionale din dorinţa de a-şi proteja clientela politică.
În plus, a explicat şeful statului, limitarea anchetei penale la doar şase luni poate deveni „o piedică uriaşă în investigarea infracţiunilor complexe“, cum ar fi criminalitatea organizată sau corupţia economică. Exemplul lui Băsescu a venit în această chestiune din Italia, unde, a arătat el, o structură mafiotă a fost probată după 12 ani de anchetă.
„Ce-ar fi ca italienii sau orice ţară civilizată să aibă o astfel de limitare la anchete timp de şase luni?“, s-a întrebat el retoric. „Dacă aş fi promulgat această lege, astăzi ieşeau de sub urmărire penală domnul Patriciu, domnul Tender, domnul Mazăre, domnul Adrian Năstase, domnul Codruţ Şereş, domnul Păcuraru, domnul Chiuariu, domnul Nagy, domnul Şerban Mihăilescu şi mulţi alţii“, a accentuat şeful statului.
Pe lista de argumente, Băsescu a adăugat prevederea „care vizează creşterea valorii de la care se poate vorbi despre generarea unor consecinţe deosebit de grave“ de la 200.000 până la 30.000.000 de lei. „Acest lucru face ca foarte multe dosare aflate acum pe rol, în care s-au produs evaziune fiscală, delapidări, până la 10.000.000 de euro, să rămână în afara posibilităţii de a mai fi sancţionate de instanţe. (…) Toţi cei care au delapidat până în 10.000.000 de euro se pot culca liniştiţi, dacă mâine s-ar promulga acest Cod de Procedură Penală“, a spus el.
În plus, procesele pot fi tergiversate nejustificat şi prelungite, a mai motivat el, având în vedere că noua formă a legii lasă mână liberă părţilor să solicite expertize, acestea devenind obligatorii.

Modificări cu cântec

Deputaţii au votat în unanimitate, pe 23 octombrie, o serie de modificări aduse Codului de Procedură Penală şi Codului Penal, printre care pedepsirea persoanelor care, aflându-se în exerciţiul funcţiunii, divulgau fără permisiune informaţii din dosarele penale. Alte prevederi vizau regimul efectuării percheziţiilor sau interceptărilor, modificările fiind considerate de media sau de câţiva jurişti drept involuţii. Clubul Român de Presă (CRP), mai multe ONG-uri şi câţiva politicieni i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să trimită la parlament, spre revizuire, legea pentru modificarea Codului Penal, întrucât aceasta poate limita drepturile la liberă exprimare a ziariştilor şi cel de exercitare liberă a profesiei. În plus, chiar social-democraţii au anunţat că vor să atace proiectul la Avocatul Poporului, demers pe care însă nu l-au continuat. Pe de altă parte, Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută o modificare la Codul Penal, prin care vor fi pedepsiţi doar funcţionarii care au în atribuţiile de serviciu păstrarea secretului şi a confidenţialităţii informaţiilor primite, nu şi ziariştii.
NewsIn

Sancţiunea cu închisoarea contravine oricărei norme

Preşedintele a făcut referire şi la articolul referitor la sancţionarea jurnaliştilor. El a precizat că nu invocă acest argument din motive populiste, ci pentru că ar contraveni unor norme CEDO. Sancţiunea cu închisoarea a jurnaliştilor pentru difuzarea de înregistrări audio sau video în care sunt relatate presupuse fapte infracţionale a unor persoane „contravine oricări norme de apărare a interesului public“, a concluzionat el.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII